top of page

З Днем працівників освіти!

Оновлено: 6 жовт.


День працівників освіти, або День учителя, — професійне свято працівників освіти України відзначається щорічно в першу неділю жовтня. Це особливе свято, присвячене всім працівникам освіти, які віддано служать ідеалам знань і моралі, формуючи розум і душу майбутніх поколінь.


Всесвітній день учителів відзначають 5 жовтня. Саме цього дня в далекому 1966 році, в Парижі відбулася Спеціальна міжурядова конференція, на якій були розглянуті питання щодо статусу вчителів. На конференції було прийнято важливий документ, до якого увійшов перелік постанов про підвищення статусу педагогів в інтересах якісної освіти.

Вперше Всесвітній день вчителя відзначався 5 жовтня 1994-го року. До цього святкування приєдналося понад 100 країн по всьому світу. Всесвітній день вчителя зарахований до системи міжнародних днів Організації Об’єднаних Націй (ООН).



Історія Дня вчителя в Україні та світі


Ідея святкувати День учителя для вшанування працівників освіти з'явилася у багатьох країнах світу ще у XIX столітті. Переважно усі заходи присвячувалися видатним місцевим педагогам або визначним історичним подіям у галузі освіти.

Наприклад, у Колумбії День вчителя святкують 15 травня - це дата призначення Сан-Хуана Баутіста де ла Салья покровителем вчителів. А у Чехії вітають вчителів 28 березня - це день народження Іоанна Амоса Коменського.

У Франції та Італії - 27 листопада, в день вшанування святого Йосипа Каласанса, засновника Ордену Убогих Клериків Регуляторів Матері Божої Побожних шкіл. В Греції - 30 січня, в день вшанування Трьох Святителів і Вселенських вчителів (Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста).

У республіках СРСР День вчителя почали відзначати - 1965 року. А офіційно свою дату він отримав тільки у 1980 році - Постановою Президії Верховної Ради СРСР "Про святкові та пам'ятні дати", яка призначала день святкування у першу неділю жовтня.


Коли Україна стала незалежною, то "на підтримку ініціативи працівників освіти" День вчителя стали відзначати щорічно саме у першу неділю жовтня (Указ Президента України №513/94 "Про День працівників освіти" від 11 вересня 1994 року).



33 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page